Myofasciale triggerpunkter er den mest udbredte årsag til smerter i bevægeapparatet. Til trods for dette er triggerpunkter stadig et relativt ukendt begreb for mange.

Har du lokale og specifikke smerter, der kræver mere end massage?

Triggerpunkt-akupunktur er en meget effektiv metode til at løsne op i en eller flere muskelgrupper, der har været under belastning i længere tid.

Når en muskel er under belastning, krøller muskelfibrene midt i musklen sammen. Herved dannes en knold, dvs. en sammenfiltring af muskelfibrene. Herudfra kan der komme strålende smerter, der sætter sig andre steder i kroppen, f.eks. som hovedpine.

Man kan løsne op i knolden med akupressur, dvs. trykke med en finger på triggerpunktet – eller man kan sætte nåle i.

Med triggerpunkt-akupunktur sætter jeg nåle direkte ind i triggerpunktet, dvs. ind i selve musklen, hvilket løsner op for knolden. Herved går jeg således ind i smertens rod, frem for at behandle symptomer.

Nålene skal sidde der i fra to minutter til ti minutter

Når et triggerpunkt rammes med nåle, vil kroppen registrere det og sende ekstra blod ud til området, som vil gennemstrømmes af det. Det får musklen til at slappe af, og du får en følelse af, at der løsnes op for smerten.

Har du en smerte et specifikt sted, som kræver triggerpunkt-akupunktur, vil det typisk kræve 3-4 behandlinger over ca. 14 dage.

Hvad er triggerpunkter?

Triggerpunkter er lokale muskelsammentrækninger, der kan forårsage smertefulde knuder, der, hvor nerven forbindes med musklen. På grund af de spændte muskelfibre forkortes musklen, og bevægeligheden indskrænkes. 

Triggerpunkter kan være årsag til smerter som f.eks. hovedpine, stiv nakke, lændesmerter eller smerter i lår og læg.

Triggerpunkter kommer ofte af:

  • Direkte skade på musklen – f.eks. slag eller stød
  • Stress eller angst
  • Langvarig overbelastning – f.eks. monotont arbejde
  • Akut overbelastning af musklen – f.eks. tunge løft